|

Alert! Isu Semasa Penting Untuk Anda Tahu

3 Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu

 

Pandemik COVID-19 kini semakin membimbangkan banyak pihak termasuklah pihak kerajaan. Terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda tahu mengenai isu semasa sepanjang pandemik COVID-19 ini. 

Apakah antara perkara penting itu?

 

Isu Semasa MCO- Kakitangan sektor awam dan swasta diarah bekerja dari rumah 

 

Kakitangan sektor awam dan swasta di peringkat pengurusan dan penyeliaan di kawasan yang kini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat telah diarahkan untuk bekerja dari rumah. 

Pekerja sektor swasta dan pekerja sektor swasta di peringkat pengurusan dan penyeliaan di kawasan di bawah MCO bersyarat (CMCO) diperintahkan untuk bekerja dari rumah mulai Khamis ini, 22hb.

Perkara ini diumumkan oleh menteri kanan (kluster keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dan akan dikuatkuasakan hingga akhir CMCO di kawasan yang terjejas.

Pada masa ini kawasan-kawasan tersebut adalah seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, serta Sabah dan Labuan.

Ismail Sabri mengatakan keputusan itu dibuat semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Nasional yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri

Setelah mengambil kira bahawa terdapat sekurang-kurangnya sembilan kelompok yang melibatkan tempat kerja Selangor

Menurut Ismail Sabri, ini akan mempengaruhi 800,000 pekerja di sektor industri dan 200,00 penjawat awam

Sementara itu, pekerja yang tinggal di zon merah akan menjalani ujian sapuan, dengan Sosco menanggung kosnya

 

Isu Semasa- Krisis Covid-19- Tan Sri Tony Fernandes terpaksa meminta bantuan kerajaan buat pertama kalinya

 

Antara isu semasa lain ialah melibatkan perniagaan penerbangan kapal terbang yang telah lama berkhidmat dalam sektor airlines ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Group Bhd, Tan Sri Tony Fernandes berkata, krisis Covid-19 telah memaksa syarikat penerbangan itu meminta pertolongan kerajaan buat pertama kalinya dalam hampir dua dekad operasi.

Menurut temu ramah waktu kewangan, fernandes mengatakan ini sepenuhnya disebabkan oleh Covid-19, yang telah menurunkan permintaan perjalanan global

 

 

Perkara Penting- Vol Dagangan Bursa Tertinggi 11 Billion

 

Berdasarkan isu semasa kini, jumlah dagangan di seluruh Bursa Malaysia melepasi 11 bilion sekuriti hari ini, di Bursa Malaysia bernilai RM5.83 bilion,

Setelah mengumumkan kemasukannya ke dalam pembuatan sarung tangan. Saham sebelumnya meningkat sebanyak 16.7% dan hingga ditutup 19.7% / 29 sen lebih rendah pada RM1.18

Sementara itu, indeks utama FBM KLCI menetap 0.47% atau 7.14 mata lebih rendah pada 1,510.97 

Terdapat 394 pemenang berbanding 661 yang kalah Prestasi indeks itu sejajar dengan pendedahan risiko mereka menjelang pilihan raya AS

AmInvestment Bank mengatakan bahawa undi tidak meyakinkan memberikan risiko penurunan yang signifikan terhadap pasaran global.

 

_________________________________________________________________________________________

 

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

 

 

 

Similar Posts